Hoe geef ik kwalitatieve typelessen op school die op maat zijn van élk kind?
De digitalisering van het onderwijs brengt heel wat kansen mee. Hoe zorgen we er nu voor dat alle kinderen deze kansen optimaal kunnen benutten? Om efficiënt digitaal te kunnen werken, is blind leren typen essentieel. Idealiter wordt dit klassikaal aangeleerd, rekening houdend met het individueel leervermogen van elk kind. Het probleem is dat vaak de kennis en know-how ontbreekt bij de leerkrachten.
Behoefte aan een professionele scholing, begeleiding en tool voor leerkrachten
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Typ10 heeft al jarenlange ervaring in het opleiden, begeleiden en ondersteunen van lesgevers bij het aanleren van typevaardigheden aan kinderen. We zijn gespecialiseerd in de moeilijkheden en problemen die er kunnen optreden, in het bijzonder voor kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen, maar ook voor alle kinderen in het algemeen.
Typ10 is dus méér dan alleen een typecursus. Het is een methode die ontwikkeld is vanuit de therapie en zorgvuldig is afgestemd op de behoeftes van individuele leerlingen. Het wordt veelvuldig gebruikt in scholen en praktijken in heel Vlaanderen, o.a. ook aan de universiteit van Gent. Alleen het afgelopen jaar al leerden meer dan 10.000 kinderen blind typen met Typ10.
Meer weten? Meld je hier aan voor een gratis online infosessie
Van een repetitieve naar een multimodale leermethode
Het aanreiken van hulpmiddelen is erg belangrijk, in het bijzonder voor kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen zoals dyslexie, DCD, STOS, ASS of AD(H)D. Het is vaak juist deze groep die extra baat heeft bij het leren blind typen (o.a. voor het gebruik van ondersteunende software zoals bv. Sprint).
Het probleem is dat de gangbare typecursussen vaak (nog) niet zijn afgestemd op neurodivers leren. Ze gaan vrijwel allemaal op een motorisch, repetitieve manier te werk (d.w.z. een aantal keer dezelfde letter typen) en dit vaak onder tijdsdruk. Dit is meestal wel mooi in spelvorm verpakt, maar het gevaar van zo’n eenzijdige aanpak is dat sommige kinderen afhaken. Ze ervaren te veel druk, frustratie of faalangst. Typ10 is een vernieuwende methode, die hierop een antwoord biedt. Het is gericht op onbewust en multimodaal leren.
Hoe werkt de Typ10-methode?
Typ10 is een didactisch onderbouwde methode waarmee de leerkracht de leerlingen in 10 klassikale lessen de basisvaardigheden van het blind typen aanleert. Dit gebeurt op een speelse en cognitieve manier. Er wordt gebruik gemaakt van associaties zoals kleuren, woorden, afbeeldingen en versjes. Hierbij worden verschillende leerkanalen (bv. visueel, auditief) ingezet zodat elk kind op zijn of haar eigen manier kan leren.
Pas in een laatste fase van iedere les gaan de leerlingen actief aan de slag met blind typen. Ze doen dit op een online platform met speelse invuloefeningen (o.a. verhaaltjes en mopjes). De leerkracht kan hun voortgang en tempo perfect opvolgen via het beheer en krijgt ook tips om (veel)gemaakte fouten bij te sturen.
Benieuwd of Typ10 iets voor jouw school kan zijn?
Meld je hier aan voor een gratis infosessie. Je ontvangt na afloop ook een gratis proefaccount om 14 dagen lang het programma zelf te testen.