Nieuwsbrief Educatieve Technologie

Webinarspreker Barend Last over AI in onderwijs

Webinarspreker Barend Last over AI in onderwijs

Dat AI interessante mogelijkheden biedt voor docenten en leerlingen is zeker. Maar ook bestaat er veel onzin over AI. En soms genereert een op AI gebaseeerde chatbot als ChatGPT zélf flinke onzin. Als leerkracht is het natuurlijk essentieel om zin van onzin te kunnen onderscheiden. Want alleen dan snap je hoe je AI-beleid kunt maken op jouw school, en hoe je AI zelf in kunt zetten. Om je lesssen te verbeteren en/of om je werk te verlichten en natuurlijk vooral om leerlingen nog beter en actiever aan de slag te laten gaan.

Toetsing

Barend Last schreef samen met docent Engels en muziek Thijmen Sprakel het boek Chatten met Napoleon. Werken met generatieve AI in het onderwijs. Daarin lees je hoe je als leerkracht in jouw lespraktijk op een leuke, slimme én verantwoorde manier gebruik kunt maken van AI. Barend Last en Thijmen Sprakel leggen uit hoe generatieve AI werkt; een vorm van kunstmatige intelligentie die op basis van data en training nieuwe, originele content creëert. Ook vertellen ze hoe je de beste prompts schrijft en hoe je de uitdagingen rondom bijvoorbeeld toetsing, schrijfopdrachten of het kritisch evalueren van resultaten aangaat.

Werkvormen voor in de klas

De auteurs geven concrete handvatten om de vele mogelijkheden van generatieve AI in het onderwijs in te zetten. Het leeuwendeel van het boek bestaat dan ook uit werkvormen die direct zijn te gebruiken of die inspireren en aanzetten tot experimenteren. Een echt praktijkboek dus, boordevol voorbeelden, tips, en werkvormen. Een boek met handvatten voor docenten om hun onderwijspraktijk aan te passen aan een wereld waarin generatieve AI niet meer is weg te denken.

fraAIdee

Barend Last is op 10 november onze openingskeynote van de AI-webinarreeks fraAIdee. Mis 'm niet!
Chatten met Napoleon. Werken met generatieve AI in het onderwijs is te bestellen bij uitgeverij Boom.

Artikels met gelijkaardige interesses