Europese eTwinning Inspiratiedag

Europese eTwinning Inspiratiedag

Ben je gebeten door onderwijs? Wil je jouw leerlingen enthousiast laten samenwerken met een klas in Europa, maar weet je niet goed hoe te starten? Benieuwd naar wat mediawijsheid precies betekent? Heb je nood aan concreet lesmateriaal? Of aan inspiratie om een interessant eTwinning-project op poten te stellen? 

Houd dan alvast 12 november vrij in jouw agenda. Dan is het namelijk onze eTwinning inspiratiedag waarbij je een antwoord zal krijgen op al bovenstaande vragen. 

Dit jaar zal het evenement helaas niet fysiek plaatsvinden in Brussel, maar gaat het online door via Hopin. Deelnemen is volledig gratis, inschrijven is verplicht. Je kan je registreren via deze link. 

Natuurlijk ben je benieuwd naar het programma en welke sessies je kan volgen. We werken zonder reservatie voor deze sessies, je schuift dus gewoon aan bij de sessie die jou het meest aanspreekt.

PROGRAMMA #ETWID20:

08.30 - 09.00 uur: Statische presentatie van alle Vlaamse eTwinning Kwaliteitslabels

09.00 - 09.05 uur: Welkom door NSS eTwinning Vlaanderen

09.05 - 09.45 uur: Keynote door Tim Surma "Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek"

Tim is research manager van ExCEL, het ExpertiseCentrum voor Effectief Leren van Thomas More Hogeschool België. Hij kan putten uit 20 jaar ervaring in het lesgeven in het secundair onderwijs, de lerarenopleiding en behaalde naast zijn lerarendiploma ook een master onderwijskunde. Hij doet momenteel promotieonderzoek rond effectieve leerstrategieën aan de Open Universiteit en is auteur van het boek ‘Wijze Lessen: twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek.’ Hij is een veelgevraagd spreker rond effectieve instructie en leerstrategieën.

09.45 - 10.45 uur: keuze uit 4 sessies:

  • SESSIE 1: "eTwinning, hoe pak ik dat best aan in het secundair onderwijs?" eTwinning Ambassadeur Jan Thijs van Atlas College in Genk legt je uit hoe je een degelijke projectpartner vindt, hoe je een project kan structureren, hoe je overleg pleegt met je partners...
  • SESSIE 2: "eTwinning, hoe pak ik dat best aan in het secundair onderwijs?" eTwinning Ambassadeur Tine De Cnodder van Sint-Willebrord – Heilige Familie in Berchem legt je uit hoe je een degelijke projectpartner vindt, hoe je een project kan structureren, hoe je overleg pleegt met je partners...
  • SESSIE 3: "Aan slag met mediawijsheid in 2021?" Andy Demeulenaere van Mediawijs geeft je een overzicht van waarover het allemaal gaat en welk lesmateriaal in het Nederlands én in andere talen beschikbaar is.
    Andy Demeulenaere coördineert sinds 2015 Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Digitale en Mediawijsheid. Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen om deel te nemen aan onze maatschappij. Mediawijs maakt daar werk van door informatie te ontsluiten, met campagnes, vorming, netwerken, overleg en samenwerkingen en houdt bv. met het Apestaartjarenonderzoek de vinger aan de pols van digitale technologie, media en geletterdheid. Op basis daarvan werkt Mediawijs voortdurend aan de Vlaamse visie op digitale en mediawijsheid en ondersteunt daarin het Vlaamse beleid. Cyberpesten, online haatpraat, desinformatie, digitale uitsluiting, digitale balans en datawijsheid staan daarbij hoog op de agenda, net zoals het grijpen van de kansen van digitale media om te creëren, te informeren en te leren.
  • SESSIE 4: "Fix je project met Fyxxi" - sessie voor BASISONDERWIJS - Kevin Bostoen van Fyxxi zorgt voor heel veel (nieuwe) tools mét bijhorend lesmateriaal om mee aan de slag te gaan met leerlingen uit basisonderwijs. 
    Kevin heeft al meer dan 10 jaar ervaring als leerkracht en geeft bijna alle workshops aan leerlingen vanaf tweede graad lager onderwijs tot derde graad secundair onderwijs. Hij kent alle tools en maakt er een pak lesmateriaal bij. Hij is gepassioneerd door de diverse robotjes en legt de link tussen programmeren en diverse vakken. Als monitor voor speelplein- en vakantiewerking in Gent ging hij ook jaren aan de slag met kinderen uit kwetsbare groepen.

10.45 - 10.55 uur: Pauze

10.55 - 11.55 uur: keuze uit 4 sessies:

  • SESSIE 1: "eTwinning, hoe pak ik dat best aan in het basisonderwijs?" eTwinning Ambassadeur Johan Vanhouwaert van Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk legt je uit hoe je een projectidee uitdenkt, hoe je collega's betrekt bij je project, hoe je omgaat met taalproblemen...
  • SESSIE 2: "eTwinning, hoe pak ik dat best aan in het secundair onderwijs?" eTwinning Ambassadeur Iris Speleers van Athena Campus Pottelberg in Kortrijk legt je uit hoe je een degelijke projectpartner vindt, hoe je een project kan structureren, hoe je overleg pleegt met je partners...
  • SESSIE 3: "Aan slag met mediawijsheid in 2021?" (herhaling) Andy Demeulenaere van Mediawijs geeft je een overzicht van waarover het allemaal gaat en welk lesmateriaal in het Nederlands én in andere talen beschikbaar is.
  • SESSIE 4: "Fix je project met Fyxxi" - sessie voor SECUNDAIR ONDERWIJS - Kevin Bostoen van Fyxxi zorgt voor heel veel (nieuwe) tools mét bijhorend lesmateriaal om mee aan de slag te gaan met leerlingen uit secundair onderwijs.

11.55 - 12.00 uur: Slot

Meer weten?

Artikels met gelijkaardige interesses